Permakültür Araştırma Enstitüsü-Türkiye:
Permakültür kavramının isim babası Bill Mollison, Permakültür: Bir Tasarımcı Elkitabı adlı eserinde permakültürü şöyle tanımlar: Permakültür, doğal ekosistemlerin çeşitliliğine, istikrarına ve esnekliğine sahip olan tarımsal olarak üretken ekosistemlerin bilinçli tasarımı ve bakımlarının sağlanmasıdır. Üzerinde yaşayan insanlar ile arazinin, gıda, enerji, barınak ve diğer maddi ve manevi ihtiyaçları sürdürülebilir bir şekilde karşılayan ahenkli bütünleşmeleridir. Sürdürülebilir tarım olmaksızın istikrarlı bir sosyal düzen mümkün değildir.
Permakültür tasarımı, kavramsal, maddi ve stratejik bileşenleri tüm canlıların yararına çalışan bir model içinde bir araya getiren bir sistemdir. Permakültür’ün arkasındaki, doğaya aykırı olmaktan ziyade onunla birlikte çalışma, uzun süreli düşüncesizce hareket etmekten ziyade uzun süreli özenli gözlem yapma, sistemlerin sadece bir ürününün peşinde koşmaktan ziyade onlara bütün işlevleriyle bakma ve sistemlerin kendi evrimlerinin gerçekleşmesine izin verme felsefesidir.
Permakültür uygulama projesinin kitapçığına ulaşmak için tıklayın.
Permakültür,
sürdürülebilir insan yerleşimleri kurgulayabilmemizi sağlayan
bütünsel bir
tasarım bilimidir.
Bill Mollison
permakültürün etik ilkelerini şöyle sıralamaktadır:
- Yeryüzüne Özen
Gösterme; bütün yaşam sistemlerinin, canlı cansız bütün
varlıkların devamı ve çoğalması için gerekli koşulları sağlama.
|
- İnsanlara Özen
Gösterme; insanların gıda, barınak, eğitim, tatmin edici iş ve
keyifli insan ilişkilerine sahip olarak sağlıklı bir şekilde varolmaları için
gerekli kaynaklara ulaşmalarını sağlama.
|
- Nüfus ve
Tüketime Sınır Getirme; kendi ihtiyaçlarımızı kontrol
altına alarak yukarıdaki ilkeleri desteklemek için kaynak ayırabiliriz.
Zaman, para veya enerji cinsinden olabilecek bu kaynakları birinci ve ikinci
ilkelerin gerçekleştirilmesinde kullanabiliriz.
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Teşekkür Ederim.