Kelkit Organik Tarım ve Hayvancılık Festivali kapsamında 16 Temmuz Cumartesi günü, Newcastle Üniversitesi’nden Prof. Carlo Leifert, Uludağ Üniversitesi’nden Prof. Doktor Mine Sibel Gürün ve Ege Ünversitesi’nden Prof. Doktor Harun Reşit Uysal’ın katıldığı “Organik Süt ve Gıdaların Beslenme ve İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkilerinin” tartışıldığı bir panel gerçekleşti.
Gümüşhane Üniversitesi, Aydın Doğan Vakfı ve Doğan Organik Ürünler’in desteklediği panelde panelistler, son 50 yılda büyük verim artışları yakalamak için bitkisel ve hayvansal üretimde kullanılan kimyasal girdiler ve yoğun üretim teknikleri dolayısıyla, ekosistemin hızla bozulduğuna; bunun çevre ve insan sağlığı açısından sürdürülemez bir durum haline geldiğine; organik tarım ve hayvancılığın bu olumsuz gidişatı tersine çevirebilmek için çok önemli olup, organik yöntemlerle üretilen sütün konvansiyonel süte göre vitamin ve mineraller açısından çok daha zengin olduğuna değindiler.
Panelde Prof. Dr. Gürün, “sağlıklı toprak, sağlıklı hayvanlar ve sağlıklı insanlar arasındaki bağın organik üretim yöntemleri sayesinde mümkün olduğunu” vurgularken, Prof Dr. Uysal “temel gıda maddesi olan sütün organik şekilde üretildiğinde, konvansiyonel hayvancılıkta kullanılan kimyasal pestisitlerin gıda hijyeni üzerindeki olumsuz etkilerinin önüne geçildiğinin; hayvanların antibiyotik almadan, genetiği değiştirilmiş yemlerle beslenmeden, açık alanda otlatılarak bakıldığında protein, mineral ve vitaminler açısından daha zengin süt verdiğinin tespit edildiğini” söyledi.
Prof. Leifert ise “organik sütün daha fazla omega 3 yağ asidi barındırdığını ve kişilerin bağışıklık sistemini güçlendiren, sinir dokusu gelişimi ve beyin fonksiyonlarına fayda sağlayan, diyabet, kalp/damar rahatsızlıkları ve kanser riskini azaltan etkileri olduğunu araştırmaların gösterdiğinin” altını çizdi.
Kelkit Aydın Doğan Meslek Yüksekokulu’nda gerçekleşen panele Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı‘nın ilgili birimleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, akademisyenler, organik ürün üreticileri, çevre yörelerden organik hayvancılık yapan çiftçiler, ulusal ve yerel basın mensupları katıldı.
Doğan Organik Ürünler:
2002 yılında, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından elverişli toprakları ile organik tarım için pilot bölge seçilen Kelkit’te kurulan Doğan Organik Ürünler, Kelkit ve çevresini organik süt ve besi hayvancılığının merkezi haline getirmek hedefiyle çalışmaktadır.
Şirket sözleşmeli hayvancılık yapan çiftçileriyle birlikte Kelkit’te 10.000 tona yaklaşan yıllık üretim kapasitesine sahiptir. Türkiye’nin en büyük organik süt üretimini yapmaktadır.
Gümüşhane Üniversitesi Kelkit Aydın Doğan Meslek Yüksekokulu:
2003 yılında Aydın Doğan Vakfı tarafından yaptırılmıştır. Türkiye’nin ilk organik tarım programına sahip olan Yüksekokul, 2010 yılında I. Organik Hayvancılık Kongresi’ni, bu yıl ise “Organik Süt ve Gıdaların Beslenme ve İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkileri” konulu paneli düzenlemiştir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Teşekkür Ederim.