Su ürünleri üretiminde % 4,83 artış2010 yılı su ürünleri üretimi bir önceki yıla göre %4,83 artarak yaklaşık 653 bin ton olarak
gerçekleşti. Üretimin yaklaşık % 61,20’si deniz balıklarından, %7,05’i diğer deniz ürünlerinden, %
6,16’ı içsu ürünlerinden ve %25,59’u yetiştiricilikten elde edildi.
Avcılıkta %4,68 ve yetiştiricilikte %5,30 artış
Avcılıkla yapılan üretim 485 939 ton, yetiştiricilik üretimi ise 167 141 ton olarak gerçekleşti. Yetiştiricilik üretiminin %47’i içsularda, %53’ü ise denizlerde gerçekleşti. Yetiştirilen en önemli türler içsularda %46,77 ile alabalık, denizlerde %30,39 ile levrek, %16,85 ile çipura oldu.
Deniz ürünleri avcılığında %4,85 artış
Avcılığı yapılan deniz ürünleri üretim miktarı bir önceki yıla göre %4,85 oranında artarak yaklaşık 446 bin ton olarak gerçekleşti. Deniz ürünleri üretiminde ilk sırayı %58,75’lik oran ile Doğu Karadeniz Bölgesi aldı. Bunu %17,28 ile Batı Karadeniz, %8,89 ile Ege, %8,86 ile Marmara ve %6,22 ile Akdeniz Bölgeleri izledi.Balık türlerinde değişimler
Deniz balıkları içinde önemli olan türlerden hamsi balığı %11,88 oranında artarak yaklaşık 229 bin ton avlandı. Bu miktarın iç tüketim için avlanılan miktarı %1,23 oranında artarak yaklaşık 116 bin ton, balık unu fabrikalarına gönderilen miktar ise %25,41 artarak 113 bin ton oldu. Çaça balığı ise 57 bin ton üretimle, hamsi balığından sonra %14,27’lik bir paya sahip oldu.
Palamut-torik üretimi %33,61, mezgit üretimi %21,64, çaça üretimi %6,81, kefal üretimi %4,42 oranında artarken, istavrit (kraça) üretimi %29,36, istavrit (karagöz) üretimi %23,31 ve sardalya üretimi %8,15 oranında azaldı.
Diğer deniz ürünleri üretimi %3,63 oranında arttı. Diğer deniz ürünlerinden Beyaz kum midyesi %58,52 ile en yüksek paya sahip oldu.
İçsu ürünleri avcılığında %2,74 artış
İçsu ürünleri üretim miktarı bir önceki yıla göre %2,74 oranında artarak yaklaşık 40 bin ton olarak gerçekleşti. Önemli içsu ürünlerinden sazan balığı %9,98 ve inci kefali %6,52 oranında artış gösterdi.
Su ürünleri istatistiklerinin derlendiği veri kaynakları
Deniz ürünlerine ait bilgiler her yıl Ocak-Şubat aylarında balıkçılara uygulanan anketler yoluyla, içsu ürünleri ve yetiştiricilik üretimine ait bilgiler ise Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan doğrudan temin edilmektedir. Deniz ürünleri anketinde büyük balıkçılara tam sayım, küçük balıkçılara ise iki aşamalı tabakalı örnekleme yöntemi uygulanmıştır. Büyük balıkçılarda gelen cevapsız anketler için imputasyon yöntemi kullanılmıştır. Su ürünlerine ait bölgeler itibariyle üretim miktarları, pazarlama, yatırım, satış ve giderleri, balıkçı gemilerinin nitelikleri ve su ürünleri ithalat ve ihracatı, “Su Ürünleri İstatistikleri 2010” yayınında yayımlanacaktır.
Dönemi Avlanan Deniz Ürünleri(Ton)* Avlanan Deniz Balıkları (Ton) Avlanan Diğer Deniz Ürünleri(Ton)
Göstergeler:
Dönemi Avlanan Deniz Avlanan Deniz Avlanan Diğer Deniz
Ürünleri(Ton) Balıkları(Ton) Ürünleri (Ton)
2010 445 680 380 865 44 410
2009 425 275 395 660 57 453
2008 453 113 518 201 70 928
2007 589 129 409 945 79 021
2006 488 966 334 248 46 133
2005 380 381 456 752 48 145
2004 504 897 416 126 46 948
2003 463 074 493 446 29 298
2002 522 744 465 180 19 230
2001 484 410 441 690 18 831
2000 460 521 510 000 13 634
1999 523 634 413 900 18 800
1998 432 700 382 065 22 285
Su Ürünleri İstatistikleri:
Adı Dönemi Değeri (Ton)
Avlanan Deniz Ürünleri (Ton) 2010 445 680
Avlanan Su Ürünleri (Ton) 2010 485 939
Balık Unu Ve Yağ Fabrikalarında İşlenen
Su Ürünleri (Ton) 2009 90 211
Su Ürünleri (Ton) 2009 90 211
Değerlendirilemeyen Su Ürünleri (Ton) 2010 88 573
İçsularda Yetiştiricilik Üretimi (Ton) 2010 78 568
İhraç Edilen Su Ürünleri (Ton) 2010 55 109
İthal Edilen Su Ürünleri (Ton) 2010 80 726
Kültür Balıkları Üretimi (Ton) 2010 167 141
Su Ürünleri Üretimi (Ton) 2010 653 080
Tüketilen Su Ürünleri (Ton) 2009 545 597
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Teşekkür Ederim.