Alman Yemlerinde Dioksin Seviyesi ‘Normalin 77 Katı’



Almanya’da son yayımlanan tahlil sonuçları, yemlerdeki dioksin seviyesinin, yetkililerce onaylanan düzeyin tam 77 katı olduğunu ortaya koydu.


Almanya’da 4700 çiftlik, yemlerde yüksek oranda dioksin bulunması üzerine kapatıldı.

Alman yetkililer ayrıca 3 bin ton dioksin bulaşmış yağı, 25 yem üreticisine sağladığı iddia edilen şirketin yasadışı faaliyette bulunup bulunmadığını soruşturuyor.

Bir hayvan yemi fabrikasında yapılan testlerde sorunun geçen yıl Mart ayında tespit edildiği ortaya çıktı.

“Harles und Jentzsch” firmasındaki veriler, yaklaşık dokuz ay gecikmeyle, geçen hafta açıklandı.

Ancak eyalet yetkilileri bunların çok daha erken duyurulmuş olması gerektiğini vurguluyor.

Yeme karışan kimyasallar, tavuklardan yumurtalarına geçti.

Sorun Almanya’yla da sınırlı kalmadı; yumurtalar Hollanda ve İngiltere’ye de ihraç edildi.

Çoğu Almanya’nın Güney Saksonya bölümündeki bu çiftliklerin büyük bölümünde domuz üretiliyordu.

Dioksin skandalı üzerine Güney Kore Almanya’dan domuz ve kanatlı hayvan ürünlerinin ithalini durdurdu.

Sadece bir çiftlikte sekiz bin tavuk itlaf edildi. Ancak uzmanlar hayvanların itlafı konusunda kararın üreticiye ait olduğunu; bunun zorunlu olmadığını belirtiyor.

Kanserojen ama miktar düşük

Dioksin insanlarda kanser gelişimi ile bağlantılı kabul ediliyor.

Ancak yetkililer, yine de bu düzeydeki dioksinin insan sağlığına zarar vermeyeceği konusunda ısrarlı.

İngiliz makamları da tek bir yumurtadan alınacak dioksin miktarının son derece küçük olacağını, tehlike yaratmayacağını belirtiyor.

Uzmanlar “bir iki yumurta yiyince kanser riski artacak diye düşünülmemeli” diyor.

Nasıl karıştığı belirsiz

Dioksinin hayvan yemine karışmasına üretici fabrikadaki bir karışıklığın yol açtığı tahmin ediliyor.

Aynı fabrika, kağıt üretimi gibi sanayi kollarında da çalışıyor ve bu alanlarda dioksin sıkça kullanılan bir madde.

Ancak bu maddenin, çiftliklere dağıtılan yemlere nasıl karıştığı belli değil.

Yetkililer Schleswig Holstein eyaletindeki Harles und Jentzsch fabrikasında biyoyakıt üretiminde kullanılan yağların, yanlışlıkla hayvan yemi diye sevkedildiğini belirledi.

Özel bir laboratuvarda geçen yıl 19 Mart’ta yapılan testlerde de yemlerde kullanılan 1 kilo yağ asidinde normal düzeyin iki katı olan 0.75 nanogram dioksin bulundu.

Ancak bu bulgular kamu sağlığı uzmanlarına ancak 27 Aralık’ta ulaştı. Bu gecikmenin nereden kaynaklandığı araştırılıyor.

Yetkililer, şimdiye dek dioksin karışan 150 bin ton yemin domuz ve kanatlı hayvanlarca tüketildiğine inanıyor.

Kimyasal süreçler ve sanayi ocaklarında yanma sonucu oluşan bir grup kimyasal madde olan dioksinler, hayvanların yağlı dokularında birikebiliyor.

Sanayileşmiş dünyada dioksinler havada, suda, toprakta ve tüm yüyeceklerde düşük miktarlarda bulunuyor.

İnsanlar eğer uzun zaman yüksek düzeylerde dioksin alırsa, sağlık sorunları yaşayabiliyor.

Kanser riskini artırmanın yanı sıra, hamile kadınları olumsuz etkileyen dioksin, bağışıklık sistemini zayıflatıyor; sperm yoğunluğunda azalmaya ve öğrenme güçlüklerine yol açabiliyor. (BBC)
http://yesilgazete.org/2011/01/08/alman-yemlerinde-dioksin-seviyesi-normalin-77-kati/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed:+YesilGazete+(Yesil+Gazete)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Teşekkür Ederim.