RUŞEYM NEDİR? FAYDALARI NELERDİR?

Ruşeym nedir? Faydaları nelerdir? Nasıl tüketilir?


Buğdayın işlenerek una dönüştürülmesi sürecinde özel ayrıştırma işlemleri sonucunda 1 ton undan sadece 1 kilogram elde edilebilr. E vitamini deposu olan ‘‘ruşeym”, gram miktarlarında satılmaktadır.

İngilizcede ”wheat germ” olarak bilenen ruşeym, buğdayın en tepesindeki embriyosudur… Bu madde tohumun üremesini ve çimlenmesini sağlar. Yani buğdayın kalbi ve hayat kaynağıdır.

”Doğanın altın sırrı” olarak sunulan ruşeym, lif değeri yüksek, tokluk hissi veren lezzetli bir besin maddesidir. Dayanıklılık süresi çok azdır. Piyasada 250 gramı yaklaşık 5 TL’den satılmaktadır. Türkiye’de tüketimi çok az ve fazla bilinmemektedir. Avrupa ülkeleri ve ABD’de ise tüketimi oldukça yaygındır… 
Ruşeym her yaş için tüketimi önerilen bir besin maddesidir.


Önemli: 
Yalnızca ”Çölyak Şupru hastaları” ve lif kullanımında sakınca bulunanlar tarafından tüketilmemesi vurgulanmaktadır. Çünkü ruşeym bu hastalıkları tetiklemektedir.


Ruşeym tüketimi: 

Ruşeym, soğuk süt veya yoğurt ile karıştırılabiliyor, taze ya da kuru meyveye ilave edilerek zenginleştirilebiliyor. Çorba, salata gibi yiyeceklerin üzerine serpilerek kullanılabiliyor. Yemek pişirirken baharat yerine vitamin olarak kullanabilecek bu ürün, aynı zamanda dünya mutfağındaki çeşitli yemek tarifleri için tercih ediliyor.

Nelere iyi gelir?

Afrodizyak etkisi:
Ruşeym Doğal afrodizyak özelliğine sahiptir. Yakın zamanda ruşeymden vitamin tabletleri üretimi de planlanmaktadır.

Yaşlanmayı geciktirici etki: 
E vitamininin yaşlılığı geciktirici özelliği ve vücutta hücre zarının dayanıklılığını sağlaması dolayısıyla bağışıklık sistemini destekleyerek kanserin önlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Ruşeym ise E vitami deposudur.

Kalp Sağlığı: 
Ruşeymin koroner kalp hastalığı riskini azaltması, pıhtı azaltıcı etkisiyle kanın akıcılığına, diyabetli hastalarda damar tıkanıklarının önlenmesine yardımcı olabileceği belirtilmektedir.

Sinir Sistemi: 
Ruşeymin sinir sistemi hastalıklarında olumlu etki gösterdiği, gözde katarakt oluşumunu geciktirdiği bilinmektedir.

Kozmetik Amaç:  
Doğanın bu altın sırrı güzelliğe de güzellik katıyor. Özellikle de cilt kırışıklıkları için birebir. Hem kırışmayı önlüyor, hem de azaltıyor.

Kısırlık:  
Buğdayın embriyosu olarak nitelenen Ruşeym, kısırlık tedavisinde etkin olarak kullanılıyor.

Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri de beslenme açısından yararlı olan ruşeymin, her yaşta tüketilebileceğini söylemektedirler.

Özellikle genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimi sonucu ortaya çıkan bağışıklık sistemine bağlı bağırsak problemi olan ”çölyak hastaları” ve lif kullanımında sakınca bulunanlar tarafından tüketilmemesi gerektiğine dikkati çeken öğretim üyeleri, kepeğe ve buğday ununa oranla daha zengin olan bu ürünü, bazı firmaların tablet yapma girişiminde.

Yemek pişirirken baharat yerine vitamin olarak kullanabilecek bu ürün, 
aynı zamanda dünya mutfağındaki çeşitli yemek tarifleri için tercih ediliyor.

E vitamininin yaşlılığı geciktirici özelliği ve vücutta hücre zarının dayanıklılığını 
sağlaması dolayısıyla bağışıklık sistemini destekleyerek kanserin önlenmesinde 
önemli rol oynadığı, bu açıdan zengin olan ruşeymin koroner kalp hastalığı riskini 
azaltması, pıhtı azaltıcı etkisiyle kanın akıcılığına, diyabetli hastalarda damar 
tıkanıklarının önlenmesine yardımcı olabileceği belirtiliyor.

Ruşeymin sinir sistemi Hastalıklarında olumlu etki gösterdiği, gözde katarakt 
oluşumunu geciktirdiği, cildi güzelleştirip kırışıklıkları önlediği ve kısırlık tedavisinde etkin olarak kullanıldığını bilimsel çalışmalarla tespit edildiği kaydedilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Teşekkür Ederim.