Hidro Elektrik Santrallarına(HES) Hayır

Akfen Yuvarlakçay'dan vazgeçti

(Milliyet Gazetesi portalı)

Yuvarlakçay'da HES'den vazgeçilmesi, sevinç yarattı. Süleyman İLTER/KÖYCEĞİZ (Muğla), (DHA)

MUĞLA’nın Köyceğiz İlçesi’ne bağlı Beyobası Beldesi’nden geçen Yuvarlakçay Irmağı üzerine kurulması planlanan ve yöre halkı ile çevrecilerin tepkisini çeken hidroelektrik santralinin (HES) yapımından vazgeçilmesi, bölgede sevinç yarattı.Doğa cenneti Yuvarlakçay’a HES kurulmasına karşı yöre halkı ve çevrecilerin 4 aydır sürdürdüğü eylem ses getirdi. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, “Çevre halkının projeye tepkisi ortadayken Yuvarlakçay’a hidroelektrik santral (HES) yapmaktan vazgeçtik. Ama Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK) HES yapımı için lisans alıp da santral yapılmazsa ceza uyguluyor. Bu konuda EPDK’dan anlayış bekliyoruz” dedi.“HAMDİ BEYE TEŞEKKÜR”

Bu arada projeden vazgeçildiği yönündeki haber yöre halkını sevince boğdu. Yuvarlakçay Koruma Platformu Üyesi Erkin Ulutaş, “Aralık ayından beri yöre halkıyla suyun başında nöbet tutuyoruz. Bugün aslında hiç beklemediğimiz bir açıklama geldi. Hamdi bey bizlere selam göndermiş kabul ediyor ve kendisine teşekkür ediyoruz. Umarım Türkiye’deki bu tür HES projelerinden vazgeçilir ve doğa bozulmaz” dedi.Platform üyesi Müfit Denizmen da “Hamdi Akın'ın yapmış olduğu açıklama yöre halkında ve bizlerde büyük sevinç uyandırdı. Büyük bir yanlıştan dönülmüştür. Umarım benzer projeleri yürüten diğer şirketler de bu açıklamadan feyiz alır, projelerini tekrar gözden geçirir ve halkla karşı karşıya kalmaz” diye konuştu.

13 Mart 2010 günü FSD üyesi olarak Doğan Derneği çatısı altında Yağmur Böreği Birliği üyeleri ile birlikte "Yuvarlakçay"a destek günü yapıldı. Doğa Derneği Başkanı Sn.Güven 100 gündür suyun başını bekleyen "Yuvarlakçay Eylemcileri"nin eylemleri hakkında bilgi verdi. SMS ile bağlanılarak köydeki durum hakkında bilgi alındı. Bu arada LOÇ vadisi (Kastamonu-Cide) eylemlileri de aynı durumda olan köyleri için eylem yaptıklarını anlattılar. Toplantımıza davul, zurna, köçekler eşliğinde katılan LOÇ'lular dövizleriyle akşama kadar bizimle birlikte oldular. Yuvarlakçayı temsilen Sn.Mehmet Çobanoğlu aramızdaydı.

Ve beklenen sonuç alındı:

Muğla'nın Köyceğiz ilçesindeki Yuvarlakçay Irmağı'na kurulacak hidroelektrik santrali davasında mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Teşekkür Ederim.