Nişasta Şekerinde Büyük Tehlike


 


Meyve sularında, gazlı içeceklerde ve hazır tatlılarda kullanılan tatlandırıcıların kalp sağlığı için büyük tehdit oluşturduğu ortaya çıktı.
Meyve sularında, gazlı içeceklerde ve hazır tatlılarda mısırdan elde edilen fruktoz şurubu kullanılıyor. Araştırmalar, günde ikiden fazla kutu fruktozla tatlandırılmış içecek alan kişilerde, kalb hastalığı riskinin yüzde 35 daha fazla olduğunu söylüyor. Ayrıca fruktozlu gıdaların diyabet, hipertansiyon ve obeziteye sebep olduğu belirtiliyor.

Son yıllarda mısırdan elde edilen fruktoz şurubu tüketimi gittikçe artmaktadır. Fruktoz şurubu, hem gazlı içeceklerde, meyve sularında, hem de baklava ve benzeri tatlılarda kullanılmaktadır. Fruktoz şurubunun tercih edilmesi; koruyucu özelliği ile tatlandırıcılığının fazla olmasından ve iştah artırıcı tesiri dolayısıyla bir nevi beslenme bağımlılığı yapmasındandır. Fruktoz şurubu, mısırdaki tabiî glikozun izomeraz enzimi ile fruktoza dönüştürülmesiyle elde edilir. Fruktoz şurubunu aşırı tüketmek, en başta obezite olmak üzere metabolik sendroma, ateroskleroza, hipertansiyona, aterosklerotik kalb ve böbrek hastalıklarına yol açabilir.
Halk dilinde karbonhidratlara (sakkaritler) şeker denir. Yediğimiz şekerler sindirim sisteminde glikoz, fruktoz ve galaktoz monosakkaritlerine parçalanır. İnce bağırsaktan emilen bu monosakkaritlerin hemen hemen tamamı karaciğerde önce glikoza çevrilir. Kana geçen şekerlerin yüzde 80′i glikozdur. Bu sebeple kanda çok az fruktoz ve galaktoz vardır.
Toklukta kanda glikoz miktarı yükseldiğinde, pankreastan bunu düşürmekle vazifeli insülin salgılanır. İnsülin, glikozun kandan enerji ihtiyacını karşılamak üzere hücrelere geçirilmesinde, dolayısıyla kan şekerinin azaltılmasında görev yapar; ayrıca ihtiyaç fazlası glikozun öncelikle karaciğerde glikojen şeklinde depolanmasında da rol oynar. Karaciğer ve iskelet kasındaki glikojen depoları dolduktan sonra glikoz, yağ olarak depolanır.

FRUKTOZUN GLİKOZDAN NE FARKI VAR?
Meyvelerde bulunan fruktozun bağırsaklardan emilimi, meyvenin içindeki liflerden dolayı yavaştır. Çünkü lifler, fruktozun kana geçmesini engellemekte veya dengelemektedir. Ancak fruktoz meyve suyu olarak tüketilirse, lif sayısı çok az olduğundan hızlı emilir ve kana çabuk geçer.
Yemekten sonra kanda artan glikozla, hipotalamustaki tokluk merkezi nöronları uyarılır ve kişi kendini tok hisseder. Aynı anda açlık merkezi nöronları da baskılanıp, açlık duyusunun yok edilmesi sağlanır. Ancak fruktoz tokluk hissi oluşturmaz. Dolayısıyla kanda glikoz değil de fruktoz aşırı yükselirse, kişi tok olmasına rağmen, tokluk hissi ortaya çıkmadığı gibi açlık hissi de bastırılamamaktadır. Neticede kişi fruktozlu gıdaları yedikçe daha fazla yemek istemektedir. Fruktozun tokluk hissini uyarması, ancak karaciğerde glikoza çevrildikten sonra mümkündür.
FRUKTOZLU İÇECEKLERİN KALP KRİZİ RİSKİ VAR
Fruktozun gıda olarak alınmasında -insülin salgılatma rolü olmadığından- yağlar, kanda ve karaciğerde birikir ve neticede karaciğer harabiyetine ve damar sertliğine zemin hazırlanır. Deney hayvanlarında fruktoz ile beslenme neticesinde, yağ üretiminin yağ dokusundan karaciğere kaydığı ve bunun neticesinde karaciğer ve kan yağlanması riskinin arttığı bulunmuştur. Bu kaymanın iki sebebi vardır: Birincisi, fruktoz karaciğerdeki yağ üretici enzimlerin artmasına tesir ederken, yağ dokusunda bu tesir olmamaktadır. İkincisi fruktoz, glikozun yağ dokusunda yağlara dönüşmesinde engelleyici rol oynar. Ayrıca fruktoz tüketiminin kan yağlarında yükselmeye sebep olduğu bulunmuştur.

Günde iki veya daha fazla kutu fruktozla tatlandırılmış içecek alan kişilerde, kalb hastalığı riskinin yüzde 35 daha fazla olduğu bulunmuştur. Deney hayvanlarındaki bazı çalışmalarda fruktozla beslenmenin, yüksek tansiyona sebep olduğuna dâir yayınlar vardır. Aşırı fruktoz tüketiminin hem karaciğer hem de periferik dokularda insülin direncine sebep olduğuna ve bu yolla şeker hastalığına sebep olabileceğine dâir çok sayıda çalışma vardır. Son yıllarda yapılan bir çalışmada da aşırı fruktoz tüketiminin böbrek hastalıkları için bir risk olduğu, glomeruler hipertansiyon, renal harabiyet ve iltihap (inflamasyon) ve böbrek tüp ve dokusunda hasara sebep olduğu iddia edilmiştir.
Son 35 yılda fruktoz şurubu kullanımındaki artış ile şişmanlık arasında paralellik bulundu. Ayrıca 1.749 kız ile erkek çocuk ve genç üzerinde yapılan bir çalışmada, vücut kitle indeksi ile aşırı fruktoz ihtiva eden gazlı içeceklerin (kola ve benzeri) tüketimi arasında pozitif bağlantı bulunmuştur. Bu çalışmayı destekleyen çok sayıda çalışma vardır. Bu açıdan aşırı fruktoz alımının, şişmanlık, damar sertliği, şeker hastalığı gibi birçok hastalığın birlikte olduğu “metabolik sendroma” yol açtığı bilinmektedir.
Endüstri, fruktozdan vazgeçemiyor
Fruktoz şurubu, son yıllarda giderek artan nispetlerde gıda endüstrisinde kullanılmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlâç Dairesi’nin (FDA) 2000 yılı raporuna göre fruktoz şurupları, yaklaşık yüzde 50′den fazla fruktoz ihtiva eden şeker karışımıdır. Nem çekme özelliği ile gıda ürünlerinin kurumasını önler. Tatlılık derecesi yüksek olduğundan, çoğunlukla aromalı gıdalarda bilhassa gazlı içeceklerde ve meyve sularında kullanılır. Su çekme basıncının yüksek olması ile gıda ürünlerinde mikrop üremesini önler ve gıdaların dayanıklı olmasında rol oynar. Yüzde 42 ila 55 fruktoz ihtiva eden şuruplar, fırın ürünleri, çeşitli hububat ürünleri, süt mamulleri ve işlenmiş gıdalarda, gazlı ve gazsız içeceklerde, dondurmada ve dondurulmuş tatlılarda kullanılır.

1 yorum:

  1. Fruktoz tatlı bir şeker olmadğından meyve suyundan ziyade reçelde kullanılmaktadır. meyve sularında ve gazla içeceklerde maltoz + fruktoz şurubu kullanılmaktadır. fruktoz meyvelerden de direkt alınmakta olup tüm şekerler gibi aşırı tüketimi tehlikelidir normal sofra şekeriile glikoz ( maltoz ve fruktoz karışımı) şerbetler aynı kalori miktarına sahiptir.

    gazlı içeceklerin kilo yapmasının glikoz la bir ilgisi yoktur tamamen gereksiz şeker tüketimi ile alakalı bir durumdur glikoz yerine sakkaroz ile üretilmiş olsalar dahi kilo almayı sağlayacaklardır zira kolada %10 şeker vardır yaklaşık bir hesapla günde 1 lt kola tüketirseniz 100 gram şeker almanız demektir. Bu oldukça büyük miktarda şeker tükettiğiniz anlamına gelmektedir. kalorisi 100 gramı 400 kalori olan şeker yada glikoz almış olursunuz ki 2000 kalorilik standart değerdeki bir diyet için bu rakam oldukça yüksektir. hatta 1 öğünde alınması gereken toplam kaloriye yakın bir değerdir.

    asıl sıkıntı meyve suyu cola v.s. de değil aslında farkında olmadan tükketiğimiz ürünler. evde yapılan bir köftede kıyma karabiber ekmek tuz vs. varken hazır alınan bir köftede içinde ismini bile duymadığınız bir çok ürün olduğunu görürsünüz bu ürünlerde nişasta bol miktarda kullanılarak su tutuculuğu sağlanmaktadır buda evde yaptığınız köfteden daha az yemenize rağmen daha çok kalori alacağınız anlamına gelmektedir. bu nedenle dışarıdan hazır dondurulmuş gıdalar da paketlerin kalori cetvelleri takip edilmeli ve yenecek mikatarlar buna göre ayarlanmalıdır.

    son tahlilde söylenecek şey
    sıkıntı glikoz fruktoz sakkaroz değil yiyecek içecek maddesi tüketirken ne tükettiğimizi bilerek ölçülü olarak tüketmektir. yoksa günde 200 gram gerçek bal yiyin sonunuz yine obezlik olacaktır.

    YanıtlaSil

Teşekkür Ederim.