Op. Dr. Mehmet Ali Serkan ÖZKUL
http://www.doktorsitesi.com/yazi/plastikteki-kanser-tehlikesi/5282
Hangi plastikler
zararlı? Plastikler türlerine göre sınıflandırılıyor. Bu türler 1’den 7’ye
kadar numaralandırılıyor. Özellikle 3, 6 ve 7 no’lu plastiklerden uzak durmak
şart! O halde hangi plastik türünün zararlı olduğunu anlamak için öncelikle
numarasına bakmak gerekiyor. Herhangi bir plastik ürün alırken ilk işiniz
altında bulunan numarayı kontrol etmek olmalı. Ya bağımsız ya da etrafında
oklar olan bir üçgen içinde bu numarayı görebilirsiniz. Eğer ürünün altında
hiçbir rakam yoksa -ki Türkiye’de özellikle pazarda satılan
ürünlerde yokdaha da kötü! Numara varsa işiniz daha kolay. Peki hangi numara, hangi üründe kullanılıyor? Hangileri zararlı,
hangileri değil? İşte evde kullanılan plastikleri ayırmanız için bilmeniz
gerekenler:
1. PET veya PETE Polietilen içerir: Genelde su, iki litrelik
alkolsüz içecekler ve yağların konduğu pet şişelerde kullanılır. Cam gibi şeffaftır.
Zararsızdır.
2. HDPE Yüksek yoğunluklu polietilen: Deterjan ambalajları ve
pet süt şişesinde bulunur. Zararsızdır.
3. PVC Polivinil klorid: Streç folyo, dış mekanda
kullanılan eşyalar, plastik pipo, zemin malzemesi, duş perdeleri, şeffaf ve
kabartmalı plastik ambalajlarda kullanılır. Zararlıdır!
4. LDPE Az yoğunluklu polietilen: Kuru temizleme ve çöp torbaları, yemek saklama kaplarında bulunur. Zararsızdır.
5. PP Poliproplen: Şişe kapakları, içecek
kamışları, biberon, yoğurt kaplarında vardır. Zararsızdır.
6. PS Polistiren: Yemiş paketleri, plastik
bardak-tabak, markette etin satıldığı köpük tabak, hazır paket fast
food ürünlerdedir. Zararlıdır.
7. DİĞER: Bunlar birden altıya
kadar kullanılan plastiklerin dışında kalanlardır. Yemek saklama kapları ve
bazı pet şişelerde bulunur. Zararlıdır.
Bunlardan uzak durun
Bunlardan uzak durun
Uzmanlar
özellikle 3 no’lu plastikten uzak durulmasını öneriyor. Çünkü 3 no’lu
plastikler yiyecek ve içeceklere dioksin gibi toksik (zehirli) maddeler
salıyor. Özellikle bu tür plastikler mikrodalga ve bulaşık makinesinde asla
kullanılmamalı. Köpük tipi plastiklerin içerdiği polistiren ise ısınınca
yiyeceklerle temasa geçiyor.
Amerika’da yapılan bir araştırma, 6 no’lu
plastiklerin hormonal bozukluklara yol açtığını kanıtladı. Dünya Sağlık Örgütü, bu maddenin insanlarda kanser yapma riski taşıdığını doğruladı.
Tek kullanımlık plastik çatal, bıçak, bardaklar, yumurta kapları...
Hamburger ve etlerin konduğu köpük malzeme... Sıcak tutan çaykahve bardakları.
Diğer sınıfına giren 7 no’lu plastikler genellikle Endokrin bozucu (EB) adı
verilen bir grup kimyasal içeriyor. Su damacanalarında, bazı biberonlarda ve
kimi metalik ambalajlarda rastlanan bu kimyasallar vücutta hormonal
değişikliklere neden oluyor. Hormonal bozukluklar da
kansere yol açıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Teşekkür Ederim.