Hacettepe Üniversitesin'de Arı Ölümleri İle İlgili Önemli Bir Toplantı Yapıldı-ÇEKÜD



Hacettepe Üniversitesindeki toplantıda, ölümlerle ilgili araştırmalar ve alınması gereken önlemler tartışılacak.
Son yıllarda dünyanın çeşitli bölgelerinde görülen toplu arı ölümleri, Hacettepe Üniversitesinde düzenlenecek toplantıda ele alınacak.
Bir çok ülkeden bilim adamının biraraya gelerek oluşturduğu balarısı koloni kayıplarının önlenmesi için oluşturulan COLOSS grubu, 5-6 Eylül tarihlerinde üniversitenin Beytepe yerleşkesinde toplanacak.

39 ülkeden 81 bilim insanının katılacağı toplantıda, arı ölümleriyle ilgili araştırmalar ve alınması gereken önlemler tartışılacak.

"Ölümler Gelecek Yılki Üretim için Risk Oluşturuyor"

Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi HARÜM Müdür Yardımcısı Dr. Aslı Özkırım, "Koloni varlığının yüzde 10’u kadar ölümü normal karşılıyoruz. Ancak Türkiye’de bu oran yüzde 19’a çıktı. Bu, gelecek yılki üretim açısından bir risk oluşturuyor. Türkiye’deki arı ölümlerinin önemli bir bölümü, kaçak yolla yurda sokulan ballardan arılara bulaşan hastalıklardan kaynaklanıyor" dedi.
Türkiye’nin arıcılık konusunda, yaklaşık 5 milyon arı kolonisi ile Çin’den sonra dünyada ikinci sırada bulunduğunu hatırlatan Aslı Özkırım, tarım ilaçlarından kaynaklanan toplu arı ölümlerinin ise bölgesel bir sorun düzeyinde yaşandığını kaydetti.


Özellikle Trakya bölgesinde ayçiçeği yetiştiricilerinin tohumda kullanılan etken maddesi ’’imidacloprid’’ olan ilacın arılarda yön bulma duygusunun kaybolmasına neden olduğunu, arının çiçeklere ulaşmasını ve kovana dönmesini engellediğini anlatan Aslı Özkırım, bu nedenle bu tür ilaçların kullanımının denetlenmesi gerektiğini vurguladı.
http://www.cekud.org.tr/haberx/395-hacettepede-onemli-toplanti.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Teşekkür Ederim.