Alternatif Enerji


İzlanda’daki yanardağın lavları boruyla Londra’ya gelecek, evleri ısıtacak


LONDON – İki yıl önce püskürttüğü lavlarla Avrupa’da uçuşları durdurarak büyük kaosa yol açan İzlanda’daki Eyjafjallajökull Yanardağı’nın magmasından yararlanarak İngiltere’nin ısıtılması planlanıyor.
La Stampa gazetesinin haberine göre henüz plan aşamasında olan 12 milyar euroluk jeotermik santral projesiyle denizin altına döşenecek 1500 kilometrelik kablolarla İngiltere’ye enerji sağlanacak. İlk aşamada 5 milyon Londralı 2021 tarihinden itibaren ucuza ısınabilecek.
Hürriyet’ten Reha Erus’un haberine göre gelecek ay projeyi konuşmak için İzlanda’ya gideceği açıklanan İngiltere Enerji Bakanı Charles Henrdry, yanardağın altına kurulacak jeotermik santralden elde edilecek enerji akımının deniz altından kablolarla Atlantik Okyanusu’ndan ve Norveç’in Kuzey Denizi’nden geçtikten sonra İngiltere’nin başkenti Londra’ya ulaştırılacağını söyledi. Ayrıca, 2025 yılı sonunda yine yer altı kablolarıyla Hollanda, Belçika ve Fransa’ya “magma enerjisi” verilecek. İzlandalı ekonomist Valadimar Arman, “Biz yer sarsıntıları, depremler ve lavlarla yaşamaya alıştık. Jeofizik doğası artık bizim bir parçamız oldu. Ancak ülkemiz boşa giden jeotermik enerjisinden hem para kazanmak hem de başkalarına faydalı olmayı istiyor. Malum ülkemiz büyük bir ekonomik kriz geçirdi ve geçirmekte” dedi.
Sıcaklığı 1300 dereceye kadar çıkan eriyik kayaların oluşturduğu magmaya bağlanacak yeraltı jeotermik santralı, üç aşamada enerji akımına dönüştürülecek. Jeotermik sondajın yapıldığı bölgenin üzeri kayalarla kaplanacak. Altında magma toplama depoları bulunacak ve su geçirmez bir madde ile üzeri örtülecek. Magmanın ısısı bir kaynaktan geçilerek soğuk yağmur suyunun bulunduğu üçüncü bir depoda şoklandırılacak ve akım kablolarına şarj olarak enerjiye dönüşecek. Buradan da denizaltından kablolarla İngiltere’ye ulaştırılacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Teşekkür Ederim.