Arılar Balı Nasıl Yaparlar.


ARILAR/Abdullah AYSU


Uzmanların arılar hakkında verdikleri bilgiler hem önemli hem anlamlı. Bunları sizlerle paylaşmak istedim. Bilgiler şöyle:
Arılar yaklaşık yarım kilo bal yapabilmeleri için çiçeklerinden kovanlarına kadar 37 bin defa gidip gelmek zorundadırlar. Güzel güneşli bir günde vücutlarının on misli ağırlığında nektar taşımakta ballarını yapmaktadırlar.
Bal arısı, çiçeklerin en vefakâr, en sadık âşığıdır. Kelebekler, sinek kuşları, daha birçok başka böcekler bir çiçekten diğerine koşup durdukları halde, bal arısı sadece bir cins çiçek üzerinde büyük bir sadakatle bağlanmaktadır. İşte bu sayededir ki sadece portakal çiçeğinin, yahut kırmızı yoncanın beyaz yoncanın çiçeklerinden elde edilmiş saf ve pırıl pırıl parlıyan bal meydana getirmektedir.
Bir tek arı kovanını besleyebilmek için arıların 135 kg bal yaptıkları hesaplanmıştır. Bu muazzam erzakı temin edebilmek için bir kovanın işçi arılarının bir sene zarfında 17 milyon mil uçuş yaptıkları tespit edilmiştir.
Her kovandan alınıp piyasaya sevk edilen ballar için ise, hayvancıkların daha milyonlarca mil uçuş yaptıkları şüphesizdir.
Arılardan sağlanan balın İçerdiği besinin sağlığa koyduğu katkı da önemli. Bunlarda şöyle:
Bal, çeşit çeşit madeni tuzlar, zerre halinde demir, bakır, manganez, potasyum, sodyum, fosfor, protein ve vitaminlerle emsalsiz bir gıdadır. Diyabetik hastalar şeker yiyemedikleri halde bal yiyebilmektedirler. Bal bilhassa çocukların dişlerinin ve kemiklerinin kuvvetli olması için en lüzumlu bir maddeyi; kalsiyumu ihtiva eder.
Tarlalardan nektar taşıyan işçi arılar, kovanda oturan arıların ağızlarına bu yüklerini devretmektedirler. Bu hayvancıklar da dillerini içeri, dışarı sokup, çıkararak nektarların suyunu tebahhur ettirmekte, geri kalan kısmına şekeri levulase ve dextrose’e tahvil eden enzimi ilave etmektedir. Sonra bu mahlûl ile petekleri doldurmakta, üzerlerini de ince bir tabaka mum ile kapamaktadırlar. Petekler içindeki mahlûlde bulunan enzimler faaliyetine devam ederek birkaç hafta içinde değerli gıda balı meydana gelmektedir.
Arılar çalışkandırlar. Çalışkanlıklarıyla çiftçilere de yardımcıdırlar. Arılar çiçekleri dölleyerek yaptıkları büyük hizmetleri dolayısıyla çiftçilere sağladıkları kazanç, bal istihsalinin kıymetinin tam otuz mislinden fazla olduğu yine uzmanlar tarafından belirtilmektedir.
Arıların azaldığı, neslinin tükenmeyle karşı karşıya olduğu kamuoyunda yaygın bir tartışma konusu. Arıların azalmasında endüstriyel üretim tarzının böcek öldürücü ilaçlarının etkisinin her şeyin önünde olduğu bilinen bir gerçek olarak orta yerde durmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Teşekkür Ederim.