Siyez "Presidium" oluyor.



Siyez ‘Presidium’ oluyor-FSD(Fikir Sahibi Damaklar Kastamonu'da)




Fast food, hızlı yaşam ve yerel yemek geleneklerinin kaybolmasına karşı bir tepki ve bilinçlendirme hareketi olan “Slow Food”un İstanbul ayağını oluşturan “Fikir Sahibi Damaklar Grubu” İhsangazi’de yetiştirilen ve Buğday’ın atası olarak bilinen Siyez Bulguru için kolları sıvadı.

Ayşenur Aslanoğlu, Biriçim Özhuy ve Burcu Gezeroğlu’nun oluşturduğu Fikir Sahibi Damaklar Grubu, Siyez Bulguru’nu Slow Food’un dünya üzerinde tek bir bölgeye özgü olan ve orada yok olmaya yüz tutan gıda ürünlerinin korunması için başlattığı bir proje olan “Presidium”a sundu.

Slow Food ve Presidium hakkında Ticaret Borsası’nda Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu ile birlikte bir açıklama yapan ve Siyez Bulguru’nun Türkiye’nin ilk presidium başvurusu olduğunu belirten Slow Food Fikir Sahibi Damaklar Grubu üyesi Ayşenur Arslanoğlu medeniyetin başlangıcında başrollerde yer aldığı için buğdayı seçtiklerini ve yaptıkları çalışmalar neticesinde de buğdayın atası olarak bilinen Siyez’e, bu paralelde de Kastamonu ve İhsangazi’ye ulaştıklarını kaydetti.
kastamonu siyasi haritası resimleri

Siyez Bulguru’nu hastalık ve zararlılara dayanıklı, kurak şartlarda ve fakir topraklarda rekabet gücü yüksek ayrıca başak boylarındaki farklılık nedeniyle makineyle hasat edilemediği için üreticisinin zanaatını koruyan bir tür olması, bu çerçevede de presidium kraterlerine tam bir uygunluk göstermesi sebebiyle tercih ettiklerini belirten Ayşenur Arslanoğlu, Siyez Bulguru’nun “presidium” olarak onaylanması durumunda Slow Food’un tasarladığı paket ve etiketle, dünya pazarında kendine yer bulacağını, bununda İhsangazili Siyez Bulguru üreticisine ekonomik anlamda olumlu yansımalarının muhakkak olacağını vurguladı.

Siyez buğdayı için bilimsel verilerin değerlendirileceği son bir aşama kaldığını belirten Arslanoğlu “Siyez Bulguru “presidium” olarak onaylanırsa Slow Food’un tasarladığı paket ve etiketle, dünya pazarına çıkacak. Slow Food üyesi binlerce kişi bir çok presidium listesindeki ürünü korumak ve devam ettirmek için verdiği sözü Siyez Bulguru içinde tutacak. Siyez Bulguru’nun “presidium” olarak onaylanmasının en önemli avantajı üreticiyi bir araya gelerek, bu tohuma, bu zanaata, biyoçeşitliliğe ait ortak bir çalışma yürütmeye teşvik etmesi olacak. İtalya’daki Slow Food Biyoçeşitlilik Derneği’ne başvuruda bulunduk. Uzmanlar değerlendiriyor, bölgeye ziyaret yapılıyor, üreticiyle temas kuruluyor ve kriterlere uygunluğu neticesinde başvuru sonuçlanıyor. Slow Food hareketinin önemli isimlerinden Piero Sardo’nun Türkiye ziyaretinde başvurumuzu paylaştık. Siyez buğdayı için bilimsel verilerin değerlendirileceği son bir aşama kaldı. Türkiye’nin ilk presidium’u olarak siyeze, insanın doğayla kurduğu ilişkide bu 1000 yıllık tarihe saygı duruşu yapacağız. Programın temel amacı GDO’ların yaygınlaştığı günümüzde yerel ürünleri destekleyerek, bölgedeki geleneksel tarımın dolayısıyla biyolojik çeşitliliğin yaşatılmasına katkı vermek olacak. Bir başka deyişle doğayla uyumlu tarım uygulamalarını desteklemek anlamı taşıyacak. Bu gelişmelerinde Siyez Bulguru üreticisine muhakkak kazanç olarak artı bir değer katacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Proje çalışmaları kapsamında İhsangazi’de çalmadık kapı bırakmayacaklarını ve Siyez üreticisinin sahip oldukları bu önemli değerin farkında olmalarını sağlamaya gayret edeceklerini belirten Arslanoğlu “İstanbul’dan buraya sadece birer tüketici olarak geldik. İstiyoruz ki çocuklarımız doğal siyez bulguru yiyerek büyüsün, siyez bulgurunun geçmişte olduğu gibi aynı emekle Kastamonu’nun İhsangazi İlçesi’nde üretildiğini bilsinler. İhsangazi’de siyez bulguru yetiştiren üreticinin çocuğu da ne kadar önemli bir değere sahip olduğunun farkını varsın istiyoruz” ifadelerini kullandı. Slow Food Fikir Sahibi Damaklar Grubu’na bu projede ellerinden geleni desteği vereceklerini belirten Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu ise “Siyez’i genetiği bozulmayan ekolojik bir ürün olarak tanımlayabiliriz. Belki de ilk kez tarımda makineleşmemiz, halen Siyez’i makinesiz hasat ediyor oluşumuz bize önemli bir avantaj sağlayacak. İhsangazi ile Karaçomak arasındaki alanda Organik Siyez Ekim Sertifikası alma yönünde belirli bir mesafe kat ettik. Siyez Bulguru Slow Food’un presidium listesine alındığı takdirde bu gelişmenin bölgedeki üreticileri her anlamda olumlu etkileyeceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Daha sonra Ayşenur Aslanoğlu, Biriçim Özhuy ve Burcu Gezeroğlu’nun oluşturduğu “Fikir Sahibi Damaklar Grubu”na Ticaret Borsası’nda Siyez’den yapılan pilav ikram edildi.

1989 yılında kar amacı gütmeyen bir hareket olarak İtalya’da, Carlo Petrini tarafından başlatılan  “Slow Food” hareketinin bugün tüm dünyada 850 yerel grubu ile yaklaşık 80 bin üyesi bulunuyor.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Teşekkür Ederim.