Kastamonu'nun Siyez'i Presidia Oldu-II




İtalya’dan siyez için geldiler

Kastamonu Gazetesi 26/08/2012


Slow Food Biyoçeşitlilik Vakfı Başkanı Piero Sardo ve Palermo Üniversitesi Ziraat Bölümü Öğretim Görevlisi Francesco Sottile, siyez bulguru ile ilgili incelmelerde bulunmak üzere önceki gün İtalya’dan ilimize geldi. Sardo ve Sottile’nin üç gün sürecek Kastamonu gezisine Slow Food Gençlik Gıda Hareketi ve Slow Food İstanbul-Fikir Sahibi Damaklar üyeleri Burcu Gezeroğlu ile Biriçim Özhuy da katılıyor.
“Süt ve eti neden mamül hale getirmiyorsunuz?”
İlimizdeki programlarına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kastamonu İl Müdürlüğü’nü ziyaret ederek başlayan Slow Food yetkilileri, İl Müdürü Osman Yaman’dan ilimizdeki tarım ve hayvancılık faaliyetleri hakkında geniş bilgi aldılar. İl Müdürü Yaman’a süt ve et üretimi ile ilgili çeşitli sorular soran Sardo ve Sottile, üretilen hammaddenin ilimizde kurulacak işletmelerde mamüle dönüştürülmesi gerektiğine işaret ettiler. 

Presidium’da son aşama

Slow Food yetkilileri dün sabah ise güne Vali Erdoğan Bektaş’ı makamında ziyaret ederek başladılar. İhsangazi Kaymakamı Ahmet Başer, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Yaman ile İhsangazi İlçe Müdürü Ömer Şahin, Kastamonu Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Serdar İzbeli, KASTÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güran Ünal da valilikte yapılan toplantıda hazır bulundu.
Slow Food Gençlik Gıda Hareketi ve Slow Food İstanbul-Fikir Sahibi Damaklar üyeleri Burcu Gezeroğlu ile Biriçim Özhuy Vali Erdoğan Bektaş’a, siyez bulgurunun Slow Food tarafından ülkemizin ilk “Presidium” ürünü olarak ilan edilmesi için başlattıkları çalışmada son aşamaya geldiklerini belirterek, Sardo vee Sottile’nin bu amaçla İhsangazi ilçesindeki üretim alanlarında incelemelerde bulunacaklarını kaydettiler. Gerezoğlu ve Özhuy, İhsangazi Siyez Bulguru’nun Ekim ayı sonunda İtalya’da yapılacak ve dünyanın çeşitli ülkelerinden gelecek yerel gıda ürünlerinin sergilendiği uluslararası fuarda da ülkemizi temsil edeceğini belirttiler.

“Bu, Türkiye için çok önemli bir proje”

Slow Food Biyoçeşitlilik Vakfı Başkanı Piero Sardo ise Kastamonu’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdikten sonra şunları söyledi: “Bu, Türkiye için çok önemli bir proje. Siyez bulguru Türkiye’nin korunma altına alınan ilk ünvanlı ürünü olacak. Bizim Slow Food olarak Türkiye ile çok iyi bir işbirliğimiz var. Dünya üzerinde 400 proje uyguluyoruz. Türkiye’de ise siyez bulguru ile beraber ilk projemizi hayata geçirmiş olacağız. Kastamonu’yu bana gönderilen görsel ve yazılı materyallerden tanıyordum, buraya geldiğimde daha iyi anladım ki Kastamonu, biyoçeşitlilik yönüyle önemli bir tarımsal potansiyel barındırıyor. Biz, siyez bulgurunu ‘Presidium’ ilan ederek, üreticilere ünvan vereceğiz, destek vereceğiz, üretimlerini devam ettirmelerine yardımcı olacağız. Siyez bulgurunun yurtdışı piyasalara açılabilmesi için bir an önce gerekli prosedürlerin yerine getirilmesi lazım”. 
Sardo, ilimizdeki resmi ve sivil tarım temsilcilerini incelemelerde bulunma üzere İtalya’ya davet etmeyi de ihmal etmedi. 

“Su değirmenlerini onaracağız”

Konuklarını dinledikten sonra görüşlerini açıklayan Vali Erdoğan Bektaş, siyez bulgurunun üretimini artırmak ve sürdürülebilir kılmak için Valilik olarak ellerinden gelen desteği verdiklerini belirterek; siyez bulgurunun dünyaya açılması konusunda da yine üzerlerine düşen fazlasıyla yapacaklarını kaydetti. Bu amaçla İhsangazi ilçesindeki su değirmenlerinden bazılarını hayata geçirmek için gerekli tadilatları yapacaklarının altını çizen Vali Bektaş, değirmenleri en kısa sürede faaliyete geçireceklerini ve yasal prosedürleri de tamamlayarak yurtdışına ürün gönderebilecek aşamaya getireceklerini kaydetti.

Daday ve Seydiler’de de incelemelerde bulunacaklar

Vali ziyaretinin ardından Slow Food yetkilileri incelemelerde bulunmak üzere İhsangazi ilçemize hareket ettiler. Gurubun akşam saatlerinde Daday, bugün ise Seydiler’de yapacakları çalışmayı tamamladıktan sonra öğlen saatlerinde yapacakları basın toplantısının ardından ilimizden ayrılmaları bekleniyor.
Kaynak:http://www.kastamonugazetesi.com.tr/gundem/item/145-italya-siyez-icin-geldiler.html#.UDtrssEdCSp

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Teşekkür Ederim.